Inspiration, Recept, Uncategorized

Brödfest

Får lite ryck ibland och bakar och bakar och bakar. Det är ju så kul att baka! Framför allt är det väldigt trevligt och gott att kunna plocka ut fem sorters bröd ur frysen. Skållat havrebröd, dess lyxigare variant fikon- och valnötsbröd, focaccia, bovetebröd och danskt rågbröd.

Recept på det sistnämnda kommer här.

Danskt rågbröd

  • 200 g rågkross
  • 4 dl nybryggt kaffe
  • 3,5 dl kallt vatten
  • 300 g rågsurdeg
  • 100 g linfrö
  • 50 g dinkelflingor
  • 150 g solrosfrö
  • 400 g grovt rågmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 4 tsk fint havssalt

Häll det heta kaffet över rågkrosset i en bunke, rör om och låt stå i 15 minuter. Tillsätt alla andra ingredienser med surdegen sist. Se till att allt blandas ordentligt. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i 12-18 timmar, fördela sen degen i två smorda 1,5-litersformar. Stick ner en kniv på några ställen i degarna, pensla sen med vatten och strö över extra solrosfrön. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-4 timmar.

Sätt ugnen på 250°C och ställ in bröden på ett galler mitt i. Spraya in vatten med en blomspruta och stäng genast ugnsluckan. Sänk värmen till 175°C efter 10 minuter och grädda i ytterligare 45 minuter. Ett färdiggräddat bröds innertemperatur ska vara 98°C . Stjälp upp bröden på ett galler och låt svalna under en handduk. Därefter mår de bra av att mogna tills nästa dag i ett lufttätt kärl/påse/bivaxduk. Skär upp allt på en gång! Det som inte äts upp direkt kan som sagt förvaras i frysen och tas upp skiva för skiva. Svingott att rosta.

Förslag på pålägg:

  • Färskost (vegansk förstås), tunt skivad gurka och örtsalt
  • Hummus och nån krispig grönsak! Vanlig hummus, med gröna ärtor (och kanske wasabi?), med grillad paprika, med ugnsrostad palsternacka, med soltorkade tomater…
  • Jordnötssmör och smörgåsgurka
  • Tempeh och grön remouladsås
  • Skagenröra

Mer inspiration finns här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *