Recept

Surdegspizza

På röda dagar som denna (i dubbel bemärkelse) borde en unna sig extra god mat tycker jag. Eftersom jag har gymnasiearbetes-seminarie imorrn och mitt arbete handlar om surdeg, passar ju surdegspizza alldeles förträffligt.

Surdegspizza

  • Eventuellt 25 g jäst
  • 4,5 dl kallt vatten
  • 75 g vetesurdeg
  • 1 msk salt
  • 3 msk olja
  • 1 1/2 tsk agavesirap
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 5-6 dl vetemjöl special
  • Pålägg

(Jästen kan antagligen uteslutas, men det skadar inte att använda ifall att surdegen inte har tillräckligt stor jäskraft). Smula ner jästen i en stor bunke. Häll i vatten, rör tills jästen löst sig. Tillsätt surdeg, salt, olja och sirap. Rör i 1/2 av durumvetemjölet, börja arbeta in mjölet för hand eller i köksassistent med degkrokar. Arbeta in resten av allt mjöl lite i taget till en smidig deg. För hand tar det ca 15 minuter. Låt jäsa i minst två timmar (förslagsvis kan degen jäsa i kylen över natten).

Titta bara på denna välmående deg.

Dela degen i 3-4 delar och kavla dem till tunna pizzor. Sätt ugnen på 225-250°c. Lägg på valfritt pålägg.

Här har jag haft pesto, någon mjölkfri mozzarellaost, hyvlad aubergine och zucchini, halverade miniplommontomater och tunt skivad rödlök.

Grädda pizzorna i ca 20-30 minuter.

Ät. Njut.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *