Recept

Pizza de luxe

I helgen gjorde jag SÅ goda pizzor till mig själv. Ni måste pröva.

Surdegspizza

Botten

  • 4,5 dl kallt vatten
  • 75 g vetesurdeg
  • 1 msk salt
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 tsk agavesirap
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 5-6 dl vetemjöl special

Blanda surdeg, vatten, salt, olja och sirap i en stor bunke. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig och kladdig deg, för hand tar det ca 15 minuter. Låt jäsa i kylen över natten. Dela degen i 3-4 bitar och kavla ut till tunna pizzor. Lägg dem på bakplåtspapper-klädda plåtar.

Pålägg 1

  • 1/2 sats tomatsås (se recept nedan)
  • 1 zucchini, hyvlad till tunna remsor
  • 1 tunt skivad rödlök
  • 1-2 dl halverade oliver
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk torkad oregano
  • ev. riven ost, t. ex jeezly perfekt pizza

Pensla en eller två av pizzorna med olivolja längst ut på kanterna. Fördela sedan pålägget utom oreganon jämnt över degen, tomatsåsen underst. Grädda i 225-250°c ugn 15 minuter. Strö över oregano och servera.

 

Pålägg 2

  • 1/2 sats ljus pizzasås (se recept nedan)
  • 2 strimlade paprikor
  • 1 dl grovhackade soltorkade tomater i marinad
  • 4 msk kapris
  • 2 tsk torkad oregano
  • ev. riven ost, t. ex jeezly perfekt pizza
  • ruccola

Bred såsen över en eller två av pizzorna och fördela sedan resten av pålägget utom ruccola och oregano på degen. Grädda i 225-250°c ugn 15 minuter. Strö över oregano, lägg på ruccola och servera.

Tomatsås

  • 1 hackad gul lök
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk agavesirap
  • 2 msk torkad oregano, timjan och/eller basilika
  • salt och svartpeppar

Fräs all lök mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser, koka upp och sjud 15-20 minuter.

Ljus pizzasås

  • 2 stora gula lökar, finhackade
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • salt och svartpeppar

Fräs all lök mjuk i oljan i en kastrull. Häll på vin, låt koka 5 minuter, salta och peppra. Mixa till en slät sås.

Tips!

  • Gör hela satser av båda såserna, det som blir över kan frysas in och sparas till ett senare tillfälle.
  • Som tillbehör är det gott med bönsallad, till exempel denna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *