Recept

Pasta X3

På vissa sätt är jag faktiskt normal. Jag gillar pasta, till exempel. Nuförtiden kan en vara fattig, lat, glutenintolerant, vegan och/eller kolhydratsundvikare och ändå hitta lämplig pastasort i affären. Sicken lyx. Så gå och skaffa pasta (eller gör själv) och testa någon eller några av följande tre såser/röror till! De två första recepten improviserade jag ihop själv, det tredje är från en av mina Idor.

Spenatsås

Tina ett paket fryst, hackad spenat. Fräs spenaten tillsammans med ett par finhackade vitlöksklyftor i olivolja några minuter. Klicka i 1-2 tsk dijonsenap, krydda med örtsalt, timjan och grovmalen svartpeppar. Rör ner 1/2-1 paket (à 500 g) oatly ifraiche, låt allt bli varmt, blanda med 4 portioner nykokt pasta (eller servera bredvid) och ät genast tillsammans med exempelvis bönsallad, tomater och rostade frön.

Hasselsås

Rosta 150-200 gram hasselnötter i en torr stekpanna. Låt svalna något, mixa sedan till ett smör i en mixer eller matberedare. Om du inte har tålamod att låta det bli till smör duger det också om nötterna bara blir finfördelade, som ett mjöl typ. Släng sen i en vitlöksklyfta, svartpeppar, örtsalt, lite agavesirap och 2-3 dl havre- eller sojagrädde. Mixa till en slät sås. Fräs en strimlad gul lök i olivolja tills den blir mjuk, häll ner såsen i pannan och låt allt bli varmt. Späd eventuellt med mer grädde, smaka av och blanda med nykokt pasta. Servera med en grönsallad, gärna med svarvade eller ugnsrostade rödbetor för den jordiga smakens skull. När jag ska laga den här rätten igen kommer jag nog låta en näve svamp fräsa med löken så blir det ännu godare!

Ärtpesto

Mixa 1/2 paket tinade gröna ärtor med 1 paket fryst hackad basilika, 1-2 vitlöksklyftor, en skvätt olivolja, ett par matskedar bjäst (valfritt, men ger en ostig smak), salt och peppar. Servera med nykokt pasta, rostade solrosfrön, sallad och lite extra olivolja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *