Inspiration, Recept

Pannkakstårtan

Katten Findus har bra smak han. Jag var kanske fyra-fem år när jag först såg Sven Nordqvists illustrationer och hörde Helge Skoog läsa upp berättelsen om pannkakstårtan på Findus födelsedag. Om jag också ville ha pannkakstårta? Jo.

En bra grej med pannkakstårta är att man kan fylla den med vad man vill. Så är det väl i och för sig med alla tårtor. En annan bra grej är iallafall att pannkakor, till skillnad från sockerkaksbottnar, inte blir misslyckade om de blir platta – de SKA vara platta. Och om de går sönder kan man laga med lite extra fyllning.

Följande variant gjorde jag häromdan, ja för jag har ju också fyllt år. Bjöd Hilda och Edvard på’n.

Sätt på nån bra musik på hög volym. Rör ihop 3 dl vetemjöl (eller annat mjöl + 2 tsk fiberhusk) med en nypa salt. Vispa ner havredryck med chokladsmak lite i taget. Totalt ca 5 dl, det ska bli en smet som har yoghurt-konsistens. Hetta upp en panna (helst gjutjärn) på full effekt och klicka ner lite kokosolja. Vänta tills det bubblar, sänk då till medeleffekt och häll ut lite smet i pannan. Platta ut till en tunn pannkaka med hjälp av en sked, grädda på ena sidan tills ytan har stelnat och kanterna blivit frasiga. Vänd då pannkakan med en stekpanna och grädda en halv minut på andra sidan. Upprepa samma procedur tills smeten är slut.

Förslag på fyllning:

  • Hallon, ca 250 g, varav 2/3 mosade och resten hela
  • 2 bruna bananer som mosats ihop med färskpressad juice från 1 lime
  • vispad växtbaserad grädde eller glass
  • Hyvlad mörk choklad och/eller chokladsås

Varva pannkakorna med fyllningen på hög. Börja med en pannkaka i botten och avsluta med hela hallon och hyvlad choklad på toppen. Ät och tänk på sommar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *