Inspiration, Recept

Bovetebrödet

Göra fem liter kimchi, inspektera gammelmormors enorma hemvävda matta, fira jul med familj och släkt osv osv och nyårsfirande i Linköping och känslor och skavsår och ändra sig helatin när det gäller c-uppsatsämne. Vad svårt allt ska vara.

Jag vill skriva om nåt lätt.

Det är lätt att baka bovetebrödet som jag bakade igår (och samma datum förra året). Löjligt lätt och det blir så jävla gott. Ekologiska bovetekärnor odlas bland annat på Råglanda gård utanför Molkom och går att beställas online (och i en del värmländska butiker), om du inte vill köpa de importerade som vanligtvis finns i mataffärerna.

Bovetebröd

  • 300 g skalade, hela bovetekärnor
  • 75 g solrosfrön
  • 200 g vatten
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk anis-, fänkåls- eller/och kumminfrön, mortlade.

Skölj bovetet och blötlägg 8-12 timmar i rumstemperatur. Blötlägg även 75 g solrosfrön i en egen skål. Häll av solrosfröna i en sil, låt rinna av. Värm dem sen i en torr stekpanna under omrörning. I början kommer de förstås vara blöta, när vattnet avdunstad rostar du dem gyllenbruna. Under tiden kan bovetet rinna av i en sil, skölj inte.

Lägg alla ingredienser i en skål eller matberedare och mixa till en smet (stavmixer funkar utmärkt). Det får gärna vara kvar några hela bitar. Täck skålen med lock/tallrik och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar. Bor du i en dåligt isolerad lägenhet som jag kan det vintertid vara bra att låta skålen stå nära ett element för att jäsningen ska komma igång. Degen ska jäsa, men den kommer inte expandera som en klassisk bulldeg.

Sätt ugnen på 225°c. Smörj en enliters brödform och häll i smeten. En slickepott kan vara bra till hjälp. Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter eller tills innertemperaturen är 98°c. Ta ut brödet ur ugnen och formen, stäng av ugnen och låt brödet stå i eftervärmen med andra sidan uppåt. Låt svalna på galler.

Ät och njut! Brödet går fint att skiva och frysa in. Sen kan man ta upp några skivor i taget och rosta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *