Recept

Recept i förändring

Liksom Skalman har jag en mat- och sovklocka och när jag inte följer den händer något i mig som får mig att bli kortvarigt deprimerad (ej överdrift) alternativt otrevlig mot personer jag vågar vara otrevlig mot. Detta insåg jag redan på mellanstadiet, så det föll sig naturligt att jag skulle ta med mig mellanmål till skolan för att inte mina klasskamrater skulle drabbas. Ett tag körde jag med mackor och frukt, men när jag läste ett recept på mellis-muffins i en tidning, övergick jag till dem. Hellre baka muffins någon gång i månaden, som det bara är att plocka ur frysen allteftersom, än att bre mackor varje kväll, tänkte jag.

Från början bestod muffinsen av följande:

  • 3 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 1 dl hackade mandlar
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 4 msk hackad mörk choklad
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 1 ägg
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 banan
  • 1/2 dl rapsolja

Men i skolan är det förbud mot nötter och mandlar, plus att mörk choklad och smaksatt yoghurt är ganska dyrt. Och varför inte dubbla satsen? Receptet ändrades till:

  • 6 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl havregryn
  • 8 msk kakao
  • 4 dl naturell yoghurt
  • 2 ägg
  • 4 msk flytande honung
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 bananer
  • 1 dl rapsolja

Det här konceptet hade jag i flera år. Men så småningom kom jag på att det är bättre för miljö, ekonomi och tidsaspekten att istället för muffins göra allt till en stor kaka som sedan skärs i bitar. Och receptet kunde veganiseras. Nu ser receptet ut på följande vis:

  • 6 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl havregryn
  • 8 msk kakao
  • 4 dl naturell havregurt
  • 1 pkt silkestofu
  • 4 msk agavesirap
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 bananer
  • 1 dl rapsolja

Sätt ugnen på 200°c. Smörj och bröa en ugnsform, ca 35X25 cm. Mosa bananer och tofu med en gaffel. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt sedan de blöta ingredienserna, rör till en jämn smet och bred ut den i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter. Låt svalna, skär i 16 eller 32 bitar. Stoppa i frysen och ta upp en i taget kvällen innan de ska ätas.

 

Varför har jag inte tröttnat på detta mellanmål då? Troligtvis därför att det inte smakar så mycket. Det ser ut som en saftig, onyttig chokladkaka men är i själva verket en nyttig – och vad vissa skulle säga tråkig – blodsockerstabilisator. Passar mig utmärkt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *