Inspiration, Recept

Kimchi!

För några veckor sedan skrev jag lite om min surkål och nu har turen kommit till kimchin som flyttade in i kylen förra veckan. Enkelt förklarat så består kimchi liksom surkål av fermenterade grönsaker men med skillnaden att rätten kommer från Korea och innehåller chili, vitlök och ofta ingefära (mina favoritsmaksättningar!). Här kommer ett recept:

Kimchi

  • 300 g finstrimlad vitkål, spara stocken
  • 150 g hyvlad morot
  • 150 g hyvlad rättika
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad röd chili
  • 1-2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk salt

Varva alla ingredienser i en ren skål. Blanda och arbeta fram vätska genom att krama och pressa grönsakerna mot skålens botten. För sedan över grönsakerna i en väl rengjord 1-litersglasburk med lock och gummiring. Häll över vätskan, lämna lite utrymme längst upp. Lägg stocken från vitkålen överst som tyngd så att grönsakerna täcks av vätskan. Stäng locket och låt stå mörkt i rumstemperatur 6 veckor. När kimchin är klar ska den lukta fräscht och syrligt.

 

Ät kimchin som sallad, i wokrätter, kanske som fyllning i vårrullar eller liknande? Eller någon av dessa recept: Tunnbrödrulle med kimchi från Jävligtgott och Sebastian Schauermanns kimchifritters.

En kan ju för fasen leva på kimchi.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *