När mamma, som inte förstår sig på veganism, berömmer mat som jag lagat enligt mina kriterier, upplever jag det som en triumferande karate-spark i fejan på köttnormen. Igår till exempel: Wok. Recept hittar ni till exempel här. En annan lyckad maträtt (bland många) är rotfruktsbiffar.
(Biffarna på pinterest-bilden är inte enligt receptet nedan men har ungefär samma utseende).
Rotfruktsbiffar
Ingredienser:
2-3 morötter eller motsvarande mängd andra rofrukter
2 dl malda nötter/frön/mandlar (valfri sort)
1-2 dl kikärtsmjöl
3 msk chia- eller linfrön
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk riven färsk ingefära
1/2 -1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Gör såhär:
Blanda chia- eller linfröna med en knapp dl vatten i en kopp, låt stå i kylen minst 15 minuter. Riv under tiden rotfrukter fint och blanda sedan med övriga ingredienser till en fast smet. Kikärtsmjölet tillsätts sist och lite i taget tills rätt konsistens har uppnåtts. Hetta upp rejält med olja i en stekpanna, forma små biffar av smeten (ej för tjocka) och stek dem frasiga och gyllene på bägge sidor. Servera genast och med valfria tillbehör.