Inspiration, Recept

3 lata middagar

Hej!

Som det nog har framgått så gillar jag att laga mat. Ibland är tjusningen att maten tar tid att laga, innehåller många ingredienser eller kräver avancerade moment.

Roligast är dock att låta kreativiteten ta plats och laga soppa på en spik. Skrapa ur ett till synes tomt köksskåp, kylskåp och frys och förvandla det till något oväntat gott – på mindre än en halvtimme.

Idag bjuder jag på tre sådana recept.

Broccolisoppa med kikärtor

4 portioner

Fräs en hackad gul lök och en riven vitlöksklyfta i olivolja i en kastrull några minuter. Lägg ett paket frysta eller tinade broccolibuketter (800 g) i kastrullen, häll på vatten så att det precis täcker. Låt koka upp, tillsätt 1-2 msk grönsaksbuljongpulver, 1 tsk av valfri örtkrydda och svartpeppar. Lägg på lock och låt småkoka 15-20 minuter. Häll av ett paket kikärtor i ett durkslag, skölj dem och låt rinna av. Blanda ner kikärterna i soppan, mixa slätt med stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten. Smaka av med salt, servera med bröd.

 

Pasta med tomat- och linssås

4 portioner

Fräs 2 rivna vitlöksklyftor och någon slags chilikrydda (färsk hackad chili, chiliflakes, chilipulver eller sambal oelek) i olivolja i en kastrull några minuter. Rör ner 3 dl röda linser, fräs någon minut till. Tillsätt 400 g krossade tomater, en skvätt vin eller vatten, salt, peppar, någon örtkrydda och 1 tsk agavesirap. Låt småkoka under lock minst 15 minuter (gärna längre), tillsätt mer vätska om det behövs. Koka under tiden 4 portioner valfri pasta enligt anvisningar på förpackningen. Servera pastan med såsen + sallad.

Obs bilden är från pinterest

Snabbwok

2-4 portioner

Tillaga 4 portioner valfria nudlar enligt anvisning på förpackningen. Till exempel glasnudlar, risnudlar eller fullkornsnudlar. Tärna ett paket naturell tofu och stek gyllenbrun i olja, lägg åt sidan. Ta upp ett paket valfri wokmix ur frysen och fräs grönsakerna i oljan under omrörning. När de har tinat; fortsätt fräs och rör ner passande smaksättare i stekpannan, till exempel vitlök, chili, ingefära och sojasås. Tillsätt gärna någon tesked vinäger (ris-, vitvins- eller äppelcider-) eller limejuice, och agavesirap, för att förstärka smakerna. Blanda grönsakerna med tofun och nudlarna, servera. Tofun kan bytas ut eller kompletteras med groddar och/eller rostade nötter.

Här med groddar, glasnudlar och en klick veganmajo när syrran var på besök. Spicy Zanju (stavning?) är min favoritwokmix!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *